Behöver du identifiera kollin? (SSCC)

SSCC-kollinummer (Serial Shipping Container Code) är ett 18-siffrigt nummer som används för att identifiera enskilda kollin, exempelvis pallar eller ytterförpackningar. Denna identifiering är nödvändig för spårbarhet genom hela varuflödet.

SSCC skapar du genom att abonnera på GS1 Företagsprefix/nummerserie.

Beställ GS1 Företagsprefix och kom igång med att identifiera kollin med SSCC

Skapa SSCC (steg för steg-guide)

Visa alla

För att ta fram kollinummer (SSCC) så abonnerar du på ett så kallat företagsprefix hos oss. Med hjälp av företagsprefixet tar du sedan fram nummer för att kunna identifiera enskilda kollin.  Ett företagsprefix är en kombination av siffror som är unikt för ditt företag. Det innebär att det inte finns något annat företag i hela världen som har samma nummer. Dessutom kan de GS1-nummer som du skapar med företagsprefixet användas över hela världen.

Företagsprefixet kan vara ett enstaka nummer som räcker till att identifiera 100 000 kollin, alternativt en nummerserie som räcker till att identifiera minst 100 000 000 kollin.

Vi rekommenderar därför att du skaffar abonnemang på en nummerserie om du redan vet med dig att du har behov av fler än 100 000 kollin inom det närmaste 18 månaderna.

Det är med andra ord antalet SSCC-nummer du är i behov av som avgör om du bör abonnera på en nummerserie eller ett enstaka nummer.

Avgifterna för en nummerserie respektive ett enstaka nummer hittar du via länken nedan. Avgiften baseras på ert företags årsomsättning.

Våra avgifter ›

Här beställer du ett abonnemang på GS1 Företagsprefix

Alternativt via blankett som du sedan skickar in med vanlig post ›

SSCC består av 18 siffror. SSCC skapar du med hjälp av en inledande siffra, ett GS1 Företagsprefix, ett löpnummer och en kontrollsiffra. Kontrollsiffran räknar du ut här
  • N – är en inledande siffra som kan vara mellan 0 och 9 
  • FFFFFFFFF – är ditt företagsprefix som ska vara med i alla SSCC-nummer som du skapar.
  • AAAAAAA – är ett löpnummer. Detta nummer bestämmer du själv. Det kan vara från 0000000-9999999. Vi rekommenderar att numrera i löpnummerordning. Det vill säga 0000001, 0000002, 0000003 och så vidare. Det är viktigt att du själv har koll på vilka löpnummer du använder eftersom detta inte är något som registreras hos oss.
  • K – är en kontrollsiffra som du exempelvis räknar ut via vår hemsida. Kontrollsiffran går inte att bestämma själv utan måste räknas ut. Du kan även räkna ut kontrollsiffran via din inloggning till MyGS1. Observera att du måste räkna ut ny kontrollsiffra för varje nytt SSCC-nummer du skapar.

 

SSCC-nummer trycks sedan på en informationsbärare, exempelvis en gs1-128.

Bildexempel på etiketter med SSCC-nummer.

Bra att veta om SSCC-nummer 

GS1 rekommenderar att ett SSCC-nummer inte återanvänds för att identifiera ett nytt kolli förrän efter minst 12 månader, och endast om det är säkert att kollinumret inte längre används.

Det finns skrivare som automatiskt genererar SSCC-nummer så att du slipper göra arbetet manuellt. Du kan exempelvis kontakta en streckkodsleverantör för mer information.

Här kan du läsa mer om SSCC-nummer ›