Konsumentnytta

Genom att du som företag använder GS1:s standarder kan också konsumenten uppleva ett antal fördelar.

GS1:s standarder ger konsumentnytta

Den kanske mest uppenbara fördelen är att konsumenten faktiskt får en bättre upplevelse i butiken tack vare att GS1:s standarder finns.

Streckkodsmärkta artiklar gör att arbetet i kassan går snabbare och är korrekt, med kortare kassaköer och rätt information på kassakvittot som följd.

I butikshyllan är informationen på hyllkanten korrekt och varorna är inte slut i hyllan. Dessutom kan konsumenten genom att skanna streckkoden på en förpackning få detaljerad och korrekt information om produkten.

Också när konsumenten handlar via nätet finns ett stort behov av fördjupad information om produkten, vilket lätt kan erbjudas genom att koppla produktinformationen till det unika GS1-artikelnumret.

Här kan du läsa mer om hur andra företag arbetar med GS1:s standarder för att öka konsumentnyttan.

Om det är svårt att skanna varan blir resultatet att upp till var fjärde kund lämnar en vara, eller väljer en annan motsvarande produkt.” — Owe Sjöberg, konceptansvarig för självskanning på Coop

Gemensam standard krävs för mobilshopping

Nu gör mobilen entré i dagligvaruhandeln. Kombinationen streckkoder och mobilappar innebär ett viktigt steg för att sprida och öka informationen till konsumenterna – där en gemensam standard är en grundförutsättning.

Kunder som scannar själva ställer stora krav på streckkoderna

Upp till var fjärde kund lämnar en vara, eller väljer en annan motsvarande produkt. Det blir resultatet om det är svårt att scanna varan när kunden handlar med hjälp av självscanning. Den bedömningen gör Owe Sjöberg, konceptansvarig för självscanning på Coop.

Bra för konsumenterna - men mycket jobb

De skärpta reglerna för livsmedelsinformation som börjar gälla från slutet av 2014 är en fördel för konsumenterna. Det är såväl handeln som leverantörer och företrädare för landets konsumenter överens om. Men det ställer stora krav på ny utformning av informationen.

MatHem.se lanserar matbutiken i fickan

Varför inte använda tiden på bussen eller tunnelbanan till att handla mat med hjälp av mobilen? Framtidens shopping har nu på allvar gjort entré med hjälp av e-handelsföretaget MatHem.se. Och streckkoderna har stor betydelse för både MatHem.se och deras kunder.