Beställa GS1 Företagsprefix

Här finns svar på några av de vanligaste frågorna som når vår kundservice.

Från att vi har tagit emot din ansökan om GS1 Företagsprefix tar det cirka 1-2 arbetsdagar innan du får ditt certifikat med tilldelad nummerserie och övrig information via e-mail.

Om du ska streckkodsmärka endast en artikel eller identifiera endast en enhet, person eller företag i till exempel Validoo, vid upphandlingar eller elektronisk handel, kan det räcka med ett enstaka nummer. Ett enstaka nummer ger möjlighet att identifiera:

  • 1 artikel med GTIN
  • 1 enhet, person eller företag med GLN
  • 100 000 kollin med SSCC.

Observera att om du behöver identifiera fler än en artikel, fler än en enhet, person eller företag eller fler än 100 000 kollin så behöver du beställa ett abonnemang på ett GS1 Företagsprefix.

Observera även att ett enstaka nummer inte kan användas för att skapa någon av GS1:s andra identifierare. Om du har behov av identifiera med hjälp av  någon av GS1:s andra identifierare, till exempel GSIN, GINC, GRAI eller GSRN, så behöver du ett GS1 Företagsprefix.

I företagets nummerserie finns en numreringsdel för egen artikelnum­rering. GS1 rekommenderar löpande numrering (001, 002, 003… o.s.v.). En ny kontrollsiffra ska räknas fram för varje nytt GS1-artikelnummer som skapas.

För att räkna ut kontrollsiffran i ett GS1-nummer finns en kontrollsifferkalkylator.

För program/maskinvara för egen framställning av streckkoder eller beställning av streckkodsoriginal kan du vända dig till en streckkodsleverantör.