Sylvia Rubio Alegren tilldelas GS1 Ken Traub Standards Award 2018

2018-11-09

All utveckling av GS1:s standarder sker tillsammans med våra användare. Priset GS1 Ken Traub Standards Award delas ut till en person som mer än andra har deltagit i GS1:s globala arbete. I september fick Sylvia Rubio Alegren från ICA Sverige AB, mycket välförtjänt ta emot priset vid en ceremoni i Dublin och hon ser gärna att fler svenska aktörer deltar i arbetet.

Sylvia Rubio Alegren tar emot Ken Traub priset i Dublin


Hur kändes det när du fick veta att du fått priset?

– Jag blev både chockad och väldigt hedrad. Det är en stor ära att få ta emot det här priset eftersom en pristagare har nominerats av flera separata parter och sedan röstats fram av en falang till GS1 Global Management Board.

Vad gör du på ICA Sverige?
– Jag jobbar som software architect och deltar sedan flera år tillbaka som representant från ICA Sverige i både svenska och globala arbetsgrupper med utveckling av GS1-standard för att möta nya lagkrav och affärsbehov.

Eftersom vi har många leverantörer ute i världen är vi beroende av en global standard och som expert på GS1-standard stöttar jag också mitt företag så det blir rätt i våra egna lösningar. Jag har turen att jobba på ett företag med lång GS1-historia eftersom ICAs tidigare vd Roland Fahlin var med och grundade organisationen i slutet av 70-talet. Han var också mångårig ordförande i den europeiska delen som på den tiden hette EAN International. Sedan har vi fortsatt att utveckla standarden, så man kan verkligen säga att ICA använder GS1-standard sedan begynnelsen.

Vilka faktorer påverkar utvecklingen av standarden?
– Man kan tro att standarden skulle vara färdigutvecklad när vi har hållit på sedan 70-talet, men på senare år har takten i utvecklingen av standarder och lösningar ökat för att möta digitaliseringen och skiftet från B2B till B2C. Detta betyder att vi måste ha lätt tillgänglig digital information kring allt slutkonsumenter kan tänkas efterfråga information om.

Slutkonsumenten idag vill veta mycket mer om produkten, var den kommer ifrån och vilka vägar den har tagit till butiken. Det är de kraven som vi har nu. Hållbarhet och ursprungsinformation är högst upp på agendan i mitt företag och det innebär en otroligt stor förändring när det gäller kvalitetssäkrad information om varornas ursprung och hantering genom hela värdekedjan. Att informationen håller hög kvalitet är extra viktigt för att fungera som grund för utvecklingen mot exempelvis helautomatiserade E-handelslager.

Vad är viktigast för standardiseringsarbetet framöver?
– GS1 har utvecklat lösningar som är grunden för att vi ska kunna möta kraven som kommer med digitaliseringen. Det som är viktigt framöver är att vi, alla handelspartner tillsammans, arbetar organiserat kring information och lösningar som krävs för att möta skiftet från B2B till B2C. De senaste åren har det varit ett väldigt högt tempo i GS1s arbetsgrupper och vi har kommit långt i Sverige, men det behövs fler svenska aktörer som deltar i standardiseringsarbetet.

GS1 Ken Traub Standards Award
Läs mer om Ken Traub
Se prisutdelningen på YouTube