Magnus Håkansson valdes till ny ordförande i GS1:s styrelse

2016-03-14

Vid GS1:s bolagsstämma den 14 mars valdes Magnus Håkansson som ny styrelseordförande att efterträda Jörgen Friman som varit tillförordnad styrelseordförande sedan juni 2015.

Magnus Håkansson är sedan 2011 vd och koncernchef för RNB RETAIL AND BRANDS, som äger herrmodekedjan Brothers och barnklädeskedjan Polarn O. Pyret samt Departments & Stores, som driver butiksverksamhet på NK i Stockholm och Göteborg. Magnus är sedan 2014 också ordförande för Tenant&Partner Group. Han har tidigare bland annat varit vd vid hemelektronikkedjan Expert, CFO för KF-koncernen, affärsområdeschef på MTG samt managementkonsult på McKinsey.

- Jag ser verkligen fram emot att ta mig an det här uppdraget. GS1 är ett intressant och spännande bolag med en stark position i svensk handel. Bolagets tjänster spelar en oerhört  viktig roll i den digitala framtiden där standarder för information kommer att vara avgörande. Handeln och närliggande verksamheter står inför en rad utmaningar när allt större mängder data ska distribueras och lagras. Jag har bred erfarenhet från retailsektorn och ser fram emot att bidraga till fortsatta framgångar och tillväxt för GS1, säger Magnus Håkansson.

- Vi är glada över rekryteringen av Magnus Håkansson, som har en gedigen erfarenhet från detaljhandeln. Det kommer gagna GS1 i en tid då det blir allt viktigare med standarder och lösningar för att effektivisera varuflöden, parallellt med att krav på produktsäkerhet och spårbarhet ökar, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel och Jörgen Friman, vd för DLF (Dagligvaruleverantörers Förbund) i ett gemensamt uttalande.

GS1 är en global organisation som arbetar med att ta fram standarder som möjliggör att produkter, tjänster och platser i hela världen kan identifieras och spåras. Standarderna är applicerbara inom en mängd olika sektorer, exempelvis detaljhandel, dagligvaruhandel, sjukvård, bygg, transport och logistik. GS1 styrs globalt av ett "Management Board" där nyckelpersoner från internationella företag och leverantörer finns representerade.