GS1 SSCC viktig pusselbit för att utveckla gränsöverskridande paketleveranser

2017-06-21

Europakommittén för standardisering (CEN) väljer GS1 SSCC för att utveckla gränsöverskridande paketleveranser. ”Den harmoniserade transportetiketten med GS1 SSCC kommer att driva effektivitet inom e-handelns snabbväxande flöden”, säger Cecilia Strokirk, Branschansvarig Transport & Logistik GS1 Sweden.

Arbetet är en del av Europakommissionens strategi ”Den digitala inre marknaden: Få bort hinder som begränsar möjligheterna på nätet” och är resultatet av ett samarbete mellan representanter från postorganisationer, online-återförsäljare, budfirmor och transportörer.

”Det här är ett stort steg framåt för att verkligen förnya gränsöverskridande paketleveranser i Europa. En av de främsta orsakerna till svårigheter i paketleveranser idag är stängda standarder, vilket leder till stängda nätverk vilket i sin tur resulterar i ogynnsamma marknadsförhållanden för e-handlare”, förklarar Walter Trezek, co-chairman för e-logistikarbetsgruppen inom Ecommerce Europe och ledande inom CEN:s arbete med att ta fram en standardiserad märkning.

Målet är att förnya de gränsöverskridande paketleveranserna genom att använda en enda, gemensam transportetikett som inkluderar en identitet för paketet.

Cecilia Strokirk

”Den harmoniserade transportetiketten med GS1 SSCC kommer att driva effektivitet inom e-handelns snabbväxande flöden och den sista-kilometer-distributionen (last mile distribution). För e-handlare, kunder och transportörer som skickar småpaket och returer kommer det att bli enklare och minimera risken att göra fel,” säger Cecilia Strokirk, Branschansvarig Transport & Logistik GS1 Sweden.

Genom att använda GS1 Serial Shipping Container Code (SSCC) för att unikt identifiera paket möjliggörs interoperabilitet mellan alla parter i transportkedjan. Alla som hanterar paket kommer enkelt att kunna spåra och följa paketets resa från avsändare till konsument. Många företag använder redan idag GS1 SSCC och GS1:s andra standarder vilket gör det till ett logiskt val.

GS1 kommer att fortsätta vara delaktig och bidra i CEN:s arbete för att förnya gränsöverskridande paketleveranser och vara behjälplig i införandet av den gemensamma transportetiketten.