Effektivare produktion med ny streckkodsläsare

2014-11-05

Livsmedelsföretaget HJ Heinz installerade nyligen en DataMan streckkodsläsare från Cognex Corporation i sin produktionsanläggning i brittiska Cumbria. Målet är att uppnå hundra procents avläsning på barnmatsburkar.

I sin produktionsanläggning i brittiska Cumbria tillverkar och förpackar livsmedelsföretaget HJ Heinz mjölkpulver till barnmat för distribution utomlands. Med tanke på produkternas känsliga karaktär är det naturligtvis av yttersta vikt att streckkodsavläsningen är korrekt och att rätt produkter identifieras och levereras till varje kund.

HeinzflaskorDet är också anledningen till företaget har valt att ersätta sitt tidigare system för etikettkontroller – som inte klarade av produktionshastigheten – till en ny tillförlitlig läsare av GS1-streckkoder som kan läsa av alla produkter och därmed undanröja risken för paketeringsfel, uppger branschmagasinet Packmarknaden.

Det handlar om ett nytt system för streckkodsavläsning till en bildbaserad läsare från tillverkaren Cognex Corporation som gör det möjligt att visa bilderna i realtid för att direkt kunna avgöra om en kod har blivit läst eller inte. Bakom lösningen står också Olympus Automation, skriver Packmarknaden.

De främsta fördelarna har varit:

• Eliminering av onödiga linjestopp på grund av oavlästa burkar.

• Förebyggande av att felaktiga burkar paketeras.

• Utskriftskontroll för att se till att rätt datum används.

Väckarklocka för företagen

Jonas BuskenfriedEn av dem som välkomnar initiativet är Jonas Buskenfried, Business Manager AIDC på GS1, som bland annat konstaterar att HJ Heinz lösning borde vara intressant för
alla typer av tillverkare med hög produktionshastiget, där identifiering i hög hastighet är nödvändigt för att behålla en hög effektivitet.

– Det här borde vara något av en väckarklocka för svenska företag. Det visar hur viktigt det är att ha kontroll på kvaliteten på sina streckkoder. Har du inte det så hjälper det inte hur bra anläggningen är i övrigt och det kan dessutom skapa ökade kostnader längre fram i värdekedjan, säger Jonas Buskenfried.

– Dessutom valde Hj Heinz en framtidssäkrad lösning som kan läsa av även tvådimensionella koder. Det är viktigt, eftersom det framöver kommer att krävas mer information i streckkoderna bland annat för spårbarhet och kvalitetssäkrad information till konsument. Det kommer inte bara att innehålla artikelnummer (GTIN) utan även uppgifter om till exempel batch och bäst före-datum.