Valora Trade arbetar proaktivt med Validoo BarcodeCheck

2012-03-21

Rätt kvalitet på streckkoderna är ett måste för ett av landets största säljbolag. Tjänsten som hjälper dem att spara både tid och pengar är Validoo BarcodeCheck.

Eva Mattsson

Valora Trade är det ledande säljbolaget i Sverige inom dagligvarubranschen med ett antal nationella och internationella varumärken inom snabbrörliga konsumentvaror. Företaget har cirka 140 anställda i Sverige och representerar mer än 200 varumärken och närmare 50 olika uppdragsgivare med kända varumärken inom allt från mat till kosmetika.

– Att varorna är rätt märkta och att streckkoderna är korrekta redan när de kommer in till vårt centrallager i Sverige är den självklara utgångspunkten, framhåller Eva Mattsson som är Principal Account Manager med ansvar för ett antal uppdragsgivare inom Valora.

– Vi vill förhindra stopp i hanteringen. I den bästa av världar ska det vara ett flöde utan avbrott från fabriken fram till konsumenten.

Eva Mattsson använder därför Validoo BarcodeCheck för att kontrollera streckkoden redan innan varan kommer till Sverige.

– Jag kontaktar fabriken och ber att få ett exemplar av varan som jag kan skicka för kontroll av streckkoden med hjälp av Validoo BarcodeCheck. Då vet jag att det blir rätt från början. Genom att arbeta proaktivt blir det en smidig hantering.

– Är tillverkningen redan i gång och vi sent upptäcker att streckkoden är felaktig så stoppar det upp hela kedjan, säger Eva Mattsson. I värsta fall kan det hända att vi måste vänta med att lansera en produkt. Det gör att både vi, vår uppdragsgivare och våra kunder förlorar pengar.

Eva Mattsson tycker att det både är enkelt och smidigt att använda sig av Validoo BarcodeCheck.

– Jag kan verkligen rekommendera tjänsten. Det går alltid snabbt och jag får ofta svar inom 24 timmar. Dessutom är den analys jag får pedagogiskt uppställd och jag kan lätt kommunicera med fabriken om något ska ändras.

– En del upplever att artikelinformation och streckkoder bara är trassligt, men då har man inte förstått hur det hör in i helheten, menar Eva Mattsson.

Eva och hennes kollegor på Valora Trade har inte räknat på vad felaktigheter eller dålig kvalitet på streckkoder kostar, men hennes erfarenhet visar att det snabbt blir till stora belopp.

– Det krävs många små insatser och mycket manuella hantering om streckkoden inte fungerar; allt från problem vid lagerhanteringen till att det tar mer tid i butiken om kassörskan måste slå in koden manuellt. Vad det i slutändan handlar om är att underlätta för flödet av varor i alla led och här har hela handeln ett gemensamt intresse, säger Eva Mattsson.