Sveriges största kylskåp

2011-05-11

Scans toppmoderna distributionslager i Linköping – Nationella Distributionscentrum (NDC) – är helautomatiserat. Det är möjligt tack vare streckkoder baserade på GS1:s standard.

Lagret – även kallat för Sveriges största kylskåp – invigdes i augusti 2010 och håller en konstant temperatur på fyra grader. Det skapades efter en grundlig upphandling där Scan noggrant dokumenterade de funktioner de behövde i distributionslagret. Till själva driften har Bring Frigo anlitats.

– NDC är som en svart låda för oss, säger Erik Berglund, Business IT Manager, Scan. Vi skickar in varor i lagret, men där lämnar vi över till Bring Frigo. Det har fungerat väldigt bra.

För Bring Frigo är NDC knappast en svart låda – tvärtom har företaget full koll på alla varor och pallar som befinner sig i lagret. Scannrar sitter uppmonterade runt om i lagret. När en pall passerar läser de av streckkoderna. Det innebär att det hela tiden är möjligt att se exakt var pallarna befinner sig.

– Människor tappar ibland i uppmärksamhet, och då kan det uppstå fel i informationshanteringen, säger Jan Gustavsson, Bring Frigo. Det här helautomatiserade systemet är däremot väldigt säkert.

Ett jämnare flöde

Jan Gustavsson minns vad införandet av streckkoder baserade på GS1-standarder kunde göra för lagerhanteringen i Helsingborg i mitten av 90-talet.

– Efter det hade införts upplevde vår personal det som att de hade fått mindre att göra och var oroliga för orderingången. I själva verket hade vi fått något fler beställningar – men med hjälp av streckkoderna hade vi skapat ett mycket jämnare flöde av in- och utleveranser. Det innebar en kolossal skillnad.

I Linköping har lagerhanteringen drivits flera steg framåt. Det gäller i högsta grad även för systemet för informationsdelningen. Scan och Bring Frigo delar information om bland annat pallnummer, artikelnummer och kundorder genom lagerhanteringssystemet Consafe Astro.

På ett år passerar 65 000 ton varor lagret, men kapaciteten är hela 100 000 ton. I framtiden kan Scan komma att dela lagret med andra företag.

– Då skulle det vara en klar fördel att använda ESAP25, GS1:s system för att dela information om artiklar och lagersaldon, säger Erik Berglund.

Redan i dagsläget använder sig Scan av GS1:s standarder när information ska delas med kunderna. Det sker genom EDI enligt GS1:s standardiserade affärsmeddelanden. Kunden skickar en order genom EDI, varpå Scan svarar med en orderbekräftelse. Innan leverans skickar Scan också en leveransavisering, vilket ger information om den exakta leveransmängden, som av olika skäl kan avvika från ordern. I slutsteget sker även faktureringen genom EDI.

– Olika företag har olika affärssystem, men med GS1:s gränssnitt kan företagen tala med varandra på samma språk – ändå ner på lägsta nivå med ettor och nollor, säger Jan Gustavsson.