Rätt parfym på plats med hjälp av streckkoderna

2011-05-11

– Det är ingen tvekan att streckkoderna är A och O för att vår hantering ska fungera och att vi ska kunna ha så bra kvalitet som möjligt på våra leveranser ut till kund.

Marcus Thomasson, en av delägarna i e-handelsföretaget Nordic Feel i Växjö, har anledning att vara nöjd över hur affärerna utvecklas. På bara tre år har Nordic Feel nått en omsättning på 70 miljoner kronor och blivit ett av de största inom nischen parfym och skönhetsprodukter. I vår startade företaget också försäljning i Finland.

Marcus Thomasson, Nordic Feel

E-handel är inget nytt för Marcus Thomasson och hans kompanjoner. Sedan 1998 har de drivit Nordicink som bland annat säljer bläckpatroner. De utvecklar även system för e-handel där streckkoder enligt GS1:s standard är en väsentlig byggsten.

– Ett 15-tal e-handelsföretag använder idag vårt system och de kan alla uppvisa samma höga kvalitet i leveranserna, tack vare att vi kan utgå från streckkoderna.

Hög kvalitet

– Vi har idag inga felskick ut till våra kunder, berättar Marcus Thomasson. Det är ett skäl till att vi ligger i topp i kundomdöme hos både PriceRunner och Prisjakt, jämförelsesajter där kunderna också kan betygsätta e-handelsföretagen.

Hemligheten bakom den höga kvaliteten i leveranserna är att produkterna har streckkoder som är en förutsättning för allt från inköp och lagerhantering till distribution och som gör det möjligt att kommunicera informationen till alla som är inblandade.

Streckkoder en förutsättning

Nordic Feel köper bara in produkter som har streckkod. När produkten kommer in till lagret läses koden av med en handdator. Beroende på om det är en påfyllning av lager eller ny produkt tilldelas produkten en lagerplats.

Om det är en ny produkt går informationen till inköparen som lägger upp den som en artikel för försäljning.
Plockning och paketering sker utifrån orderlistor om 150 order åt gången som läggs upp i den mest effektiva plockordningen i lagret.

 – Nyanställda kan börja plocka efter en timme då allt styrs av streckkoderna. Jag brukar själv vara nere i lagret, exempelvis vid jul, och hjälpa till att plocka. Vi kan helt lita på att systemet ser till att det blir rätt varor som packas.

Även på fakturan, på paketlappen och i kommunikationen med distributören är det streckkoder som ger all information och ser till att allt är korrekt.

– Hela vårt flöde är automatiserat, och sedan 2006 har vi använt oss av vårt eget system så vi vet att det fungerar.

– Vi har aldrig några diskussioner med kunderna om att vi skickat fel och då hanterar vi ändå upp till 2 500 order per dag. När vi bygger ut verksamheten till fler länder i Norden kommer det att bli betydligt fler, så det gäller att det är rätt kvalitet på leveranserna, avslutat Marcus Thomasson.

Om vikten av bra streckkodskvalitet

– Det ställer till stora problem för oss om streckkoderna inte har rätt kvalitet och är svåra att läsa av, framhåller Marcus Thomasson. Tyvärr finns det leverantörer som placerar koderna på ett sådant sätt att de blir svåra att läsa. Det kan vara en felaktig bakgrundsfärg som ställer till problem.

Marcus Thomasson välkomnar den kvalitetssäkring som sker genom GS1 Swedens Validoo-tjänster som just syftar till att kvalitetssäkra koderna och garanterar korrekta och läsbara streckkoder.