Nudie Jeans vill öka spårbarheten

2014-01-31

Kraven på spårbarhet ner till varje enskild produkt ökar i många branscher. Klädföretaget Nudie Jeans arbetar för att om några år kunna ge kunderna besked om hur varje plagg har producerats.

Göteborgsbaserade Nudie Jeans har sedan starten 2001 haft stora framgångar. Företaget omsatte drygt 400 miljoner 2013, och säljer över hela världen. En del i framgången ligger i en målmedveten satsning på hållbar produktion på alla plan.

Sedan hösten 2012 används bara ekologiskt odlad bomull i denimkollektionen, och Nudie Jeans redovisar öppet alla sina leverantörer – samt ställer mycket hårda krav på de företag som producerar kläderna.  I uppförandekoden, som leverantörer måste skriva under, finns allt från regler för ekologisk hållbarhet till krav på föreningsrätt.

Vi har höjt vår ambitionsnivå när det gäller miljökrav och hållbarhet steg för steg. Det har varit ett sätt att stärka vårt varumärke.” — Peter Frank, Produktutvecklingschef på Nudie Jeans

Processen att bara använda 100 procent ekologiskt bomull tagit tid och varit ett stort arbete för Nudie Jeans. Men det påverkar inte priset på plaggen i så hög grad, framhåller Peter Frank.

– Råvaran blir dyrare, men det betyder inte så många procent på slutpriset. Det är bättre att kunna vara tydlig; jämfört med att försöka kommunicera till kunden att nu är det 30 procent som är ekologiskt – det är enklare att säga att det är 100 procent!

Ett par jeans från Nudie ska även upplevas som hållbara och med lång livstid. En del i erbjudandet är att kunderna kan få hjälp med att laga jeansen gratis i Nudie Jeans butiker eller byta in dem så att de kan återanvändas, till exempel i trasmattor.

Stora utmaningen är att få spårbarhet på varje plagg

Arbetet med att ha kontroll på produktionen går för Nudie Jeans vidare mot att redovisa och hållbarhetssäkra insatsvaror som tråd och knappar i plaggen. Och nästa stora utmaning ligger i att göra det möjligt för kunden att spåra och få information om varje plagg.

– Det vi gör nu är att lägga grunden för spårbarheten, menar Peter Frank. Vi samlar in all information som vi sedan kan sammanställa och redovisa för kunden. Det är lite kvar att lösa, men under kommande år borde det vara möjligt för kunden att ha information om varje plagg från oss.

Nudie tar redan hjälp av GS1

Nudie Jeans använder sig av GS1s lösningar och har ett eget företagsprefix, men än så länge är det bara spårbarhet på pall och kartongförpackning.

– Livsmedelsindustrin allmänt ligger längre fram än klädbranschen vad gäller spårbarhet. Konsumenterna är redan i dag intresserade av vad de stoppar i sig när det gäller mat, men önskan om bättre information och större öppenhet från företagen kommer att sprida sig till andra konsumentprodukter.

– På Nudie Jenas har vi en uttalad vilja att erbjuda spårbarhet och vara öppna kring vår produktion, och vi agerar inte på konsumentbeteende.  Vi tror att det är positivt för upplevelsen av Nudie Jeans att vi kan erbjuda spårbarhet, säger Peter Frank.

Karolin Harsanji

På GS1 Sweden märker man ett starkt ökat intresse för spårbarhet från flera branscher. Det berättar Karolin Harsanji, ansvarig för spårbarhet på GS1.

– Genom att använda GS1 standard i hela kedjan skapas en säker process som gör det möjligt att, som i det här fallet, se var jeansen är tillverkade och under vilka omständigheter. På det sättet kan konsumenten få tillförlitlig information när den vill ha mer information om produkten.

– De möjligheterna som finns idag, med alla tekniska hjälpmedel som konsumenten använder, skapar en otrolig medvetenhet och konsumenten blir mer och mer kräsen. Det gäller såväl kvalitet som innehåll och pris. Tillsammans med stramare lagkrav för bättre spårbarhet, ställer det höga krav på industrierna och konkurrensen är stenhård. Att bygga upp ett starkt förtroende för sin produkt hos konsumenten är A och O, menar Karolin Harsanji.