Morsesystemet gav idén till streckkoden

2013-05-28

Streckkoden uppfanns 1949 av amerikanerna Norman ”Joe” Woodland och Bernard Silver. De hade hört en butiksägare nämna att det skulle vara smart med en apparat som gjorde att varorna kunde registreras i kassan snabbare och mer detaljerat.

De båda ingenjörerna fick idén att använda morsealfabetets prickar och streck för uppgifterna. Woodland sägs ha uppfunnit koden då han satt på en strand. Han funderade på ett morse-liknande system och medan han funderade började han rita streck i sanden med fingret, korta och långa streck som i morsesystemets signaler. De två förlängde prickarna och strecken till smala och breda linjer, och 1952 fick de patent på sin uppfinning. Det fanns dock ett problem; det fanns ingen tillgänglig teknik som kunde läsa och hantera streckkoder.

Sålde patenten till IBM

De två uppfinnarna sålde patentet för 15 000 dollar till IBM – där Woodland också tog anställning – och det var allt de någonsin tjänade på sin uppfinning. Silver dog 1963 medan Normal Woodland fick uppleva det stora genombrottet för streckkoderna, han gick bort så sent som i december 2012, 91 år gammal.

Men inte förrän lasern kom på mitten av 60-talet – och några år senare läsare med fotoceller – fanns det förutsättningar att läsa av koderna på varorna och grunden var lagd för streckkoderna stora genombrott. Samtidigt utvecklades datorerna kapacitet och blev mindre och billigare, vilket även det var en förutsättning för en enkel registrering.