”Lika enkelt som e-post”

2012-02-08

Internet gör det möjligt att använda sig av enkel och snabb informationsöverföring inom logistik- och transportbranschen – men det är standardiseringen som är nyckeln till att det blir rationellt och kan användas av alla.

– Vi skickar e-post utan att tänka på vilket format eller protokoll som används oavsett vem vi skickar till. Så enkelt borde det också vara med överföring av affärsinformation mellan olika affärssystem via EDI!

Det säger Mats Rosén på DSV Road AB, en av Europas största logistikleverantörer. Han deltar i det projekt som bland annat DSV och Stena Line driver tillsammans med GS1 för att standardisera informationen mellan alla led i transportkedjan.

Dessutom deltar han i arbetet med e-freight, ett EU-projekt om standardisering.

– Utgångspunkten är spårbarhet och att alla i transportkedjan ska veta vad som händer så att man kan planera bättre. Genom att alla har tillgång till samma information i realtid kan vi minska förseningar, ha bättre beredskap när något händer och snabba upp hanteringen.

DSV och Stena kommer från och med i vår att använda transportinstruktionen i GS1 LIM (se faktaruta) i sin kommunikation. Från och med i höst ska även statusmeddelanden skickas med hjälp av GS1 LIM.

– Förhoppningen är självklart att fler rederier, speditörer och så småningom alla andra företag som arbetar med logistik och transporter ska vara anslutna. Vi vill ha enkla och generella lösningar som bygger på samma standard och som fungerar i alla länder, framhåller Mats Rosén.

GS1s standarder är etablerade

Sverige och Skandinavien ligger långt fram när det gäller att använda EDI i informationen och har erfarenhet av att arbeta med viss standardisering av informationsflödet via Pharos, ett informationssystem som togs fram av Transportindustriförbundet på 90-talet.

–Vi är mogna för att ta nästa steg med en mer internationell lösning. GS1:s standarder är etablerade globalt och de har en bra förvaltningsprocess.

Mats Rosén är optimistisk om möjligheterna att få en snabb uppslutning kring användningen av GS1:s standarder.
– Det går åt rätt håll och vi är flera som arbetar för att det ska införas standarder. Dessutom är de enkla att starta upp och använda – nästan lika enkelt som att skicka mejl!