Gute Glass ska erövra fastlandet

2012-06-05

En av landets minsta glasstillverkare tar nu ett stort steg – från Gotland till fastlandet. Det är Gute Glass som ska bli rikstäckande, och de ser stora fördelar med att använda GS1-systemet och Validoos tjänster.

Gute Glass har anor från 1980-talet, men för två år sedan gjordes en omstart och en ny satsning i det tidigare sockerbruket i Roma där tillverkningen sker. Det gotländska företaget tillverkar glass gjord på genuina råvaror och helt utan tillsatser. Glassen tillhör det som brukar kallas för super premium glass.

– Vår tillverkning är ett rent hantverk, berättar Jimmy Hardingz, glassmästare och VD som tillsammans med sin sambo Anna-Klara Schultz, glassmästare och dessutom försäljningsansvarig, driver företaget sedan två år.

– Vi kanske kan komma upp i runt 500 liter glass om dagen nu under sommaren, säger Jimmy Hardingz. Det är viktigt att behålla det hantverksmässiga och att vi kan fortsätta producera glassen lokalt och i samarbete med gotländska gårdar.

Ingen semester i sommar

Men från i sommar finns chansen även för glassälskare på fastlandet att smaka glassorter som Kaffihalve och Gutepolka, några av Gute Glass cirka 20 smaker. Med hjälp av Bergendahls City Gross blir den gotländska glassen tillgänglig runt om i landet. Och sedan i höstas säljer Gute Glass också direkt till ett antal butiker inom ICA och Coop i Stockholmsområdet.

Jimmy Hardingz ser bara fördelar med att vara med i GS1-systemet, och företaget använder Validoo Item för att kontrollera och säkra artikelinformationen.

– Det är bra att det finns en standard som gäller alla så att vi som ett litet företag inte behöver investera i olika system, tycker Jimmy Hardingz. Och den dag vi vill sälja centralt till Coop eller ICA så är vi redan inne i den standard som alla använder.

För Jimmy och Anna-Klara är det nu bara att hoppas på en varm och solig sommar.

– Det blir minst 15 timmar om dagen vid glassmaskinen under sommaren, semester får det bli i höst, hälsar Jimmy Hardingz.