Det dukade julbordet – säkrat av GS1-tjänster

2011-12-07

Inför julen ökar försäljningen kraftigt av skinka, köttbullar, sill, lutfisk, risgrynsgröt och en stor mängd andra varor. För att varorna faktiskt ska hamna på julbordet måste informations- och varuflödet längs leveranskedjan klara av de starkt ökande volymerna.

Det gör de också – till stor del tack vare GS1:s tjänster.

– Med vårt nuvarande EDI-system, som baseras på GS1:s standard, är det mycket säkrare att slutkunderna får sina pepparkakor till jul jämfört med hur det var tidigare, säger Moa Jonsson, produktinformations- och orderansvarig på AB Nyåkers Pepparkakor.

Familjeföretaget har tillverkat pepparkakor sedan starten 1952. Senare har produktionen utökats med småkakor, skorpor och mandelkubb. Inför jul säljer företaget extra mycket pepparkakor.

– Ruschen sätter i gång redan i oktober, eftersom våra leveranser ska passera grossistledet innan de går vidare till butikerna. Pepparkaksförsäljningen under hösten står för 70–80 procent av företagets årsomsättning.

Elektroniskt säkrade leveranser

Genom EDI-systemet får företaget elektroniska order från sina kunder. Systemet skickar tillbaka orderbekräftelser till kunderna. Följesedlar som följer med pallarna godkänns. Slutligen skickas en elektronisk faktura genom systemet.

Tidigare faxades orderna och orderbekräftelserna, medan fakturan gick med vanlig post.

– Med det gamla arbetssättet, utan EDI och GS1:s standard, fanns det risk för att order kunde försvinna, vilket innebar att leveranser försenades, säger Moa Jonsson. Den risken slipper vi nu.

Nita Kasselstrand

Liknande slutsatser dras på det betydligt större livsmedelsföretaget Procordia Food AB.

– Utan GS1-standarder skulle det finnas risk för att vissa varor inte kom till butikerna, och risken skulle vara större för produkter vars leveransvolym ökar kraftigt före jul. Därför är det elektroniska samarbetet mellan de olika delarna av leveranskedjan mycket viktigt, säger Anita Kasselstrand, logistikchef på Procordia Food.

Det logistiska systemet baseras till stor del på GS1:s streckkod. Denna innehåller bland annat artikelnummer och batchnummer, vilket ger möjlighet till spårbarhet, att följa gods under transport, och att hålla rätt på varor i lager.

– Den här hanteringen måste ju alltid fungera, säger Anita Kasselstrand. Men med de stora volymerna för många julrelaterade produkter blir det extra viktigt. Vi tillverkar bland annat risgrynsgröt. Försäljningen av denna vara ökar exceptionellt mycket i december månad. Ett annat exempel är köttbullar vars volym ökar med över 100 procent.

På ICAs lager arbetar man också med GS1:s standarder.

– Inför jul hanterar vi mycket större volymer av vissa varor, exempelvis pepparkakor, julmust, julskinka och konfektyr. Därför är det extra viktigt att informations- och varuflödet går smidigt, säger Martin Hörberg, förpackningsansvarig, ICA Sverige AB.

Under sommaren och hösten har ICA arbetat med att höja kvaliteten på leverantörernas streckkoder på ytterförpackningar.

– Det har vi gjort för att kvalitetssäkra att rätt vara plockas på lagren. Ett snabbare varuflöde och minskad risk för felplock till våra butiker har blivit resultatet. Detta får vi nytta av nu. Om informationen i våra system stämmer och om vi får korrekta EDI-meddelanden går varuflödet fram till jul som en dans, säger Martin Hörberg.

Ralf Lind, verksamhetsutvecklare på Coop Inköp & Kategori AB, lyfter fram GS1:s Validoo-tjänster för artikelinformation som en förutsättning för att varuflödet ska fungera bra.

– Inför julen kan volymen för många varor fördubblas jämfört med en vanlig vecka, säger han. Därför är det mycket viktigt att artikelinformationen är korrekt. Felaktig information om vikt och volym kan få stort genomslag. Vi skulle få svårigheter att leverera enligt kraven på oss. Men vi litar på GS1:s tjänster. De bidrar till att skinkan och sillen hamnar på julbordet i tid.