Bättre märkning av ytterförpackningarna på ICA

2012-03-21

4,6 miljoner fler kollin kan scannas varje år. Det blev resultatet när ICA fick leverantörerna att höja kvaliteten på märkningen av ytterförpackningar.

– När streckkoderna på förpackningarna fungerar får vi ett snabbare varuflöde och vi minskar risken för felplock till våra butiker, framhåller Martin Hörberg, förpackningsansvarig A-brands på ICA.

Det var i början av sommaren 2011 som ICA Logistik sammanställde en ”värstinglista” med både A-brands (alla varumärken som inte är private label) samt EMV-leverantörer (private label) under sortimenten färskt, fryst och kolonial. En extra resurs på ICA kontaktade samtliga leverantörer på listan för att få märkningen åtgärdad och därmed minska onödiga kostnader.

– Felaktig märkning av ytterförpackningar leder till ett långsammaren varuflöde genom att expeditörerna vid orderplock måste läsa streckkoden på konsumentförpackning eller balk istället, berättar Martin Hörberg. Det finns även en risk att ytterförpackningen bryts upp för att konsumentkoden ska bli tillgänglig, vilket i sin tur orsakar kross.

– Många leverantörer som vi har kontaktat är inte medvetna om den felaktiga märkningen och uppskattar att detta lyfts fram så att de får möjlighet att korrigera och förbättra sig, säger Martin Hörberg.

Insatsen gav snabbt resultat. Hittills har märkningen på 179 artiklar åtgärdats, eller kommer att åtgärdas inom en snar framtid, vilket innebär att 4,6 miljoner fler kollin nu kan scannas varje år.

Martin Hörberg och kollegan David Börjesson, förpackningsansvarig EMV, arbetar vidare med alla former av streckkodsrelaterade problem – både felaktiga streckkoder samt felaktig pallmärkning – för att varuflödet ska bli så effektiv som möjligt.

– Det är ett enkelt sätt att minska kostnaderna i hela värdekedjan. Ett snabbare varuflöde och ökad spårbarhet blir resultatet, menar Martin Hörberg.